Extra vergine olijfolie (EVOO)
Extra vergine olijfolie is het vers geperste sap van de olijffruit. Het heeft sterke smaken en aroma's, het is veruit de gezondere bakolie en de enige die wordt gemaakt zonder het gebruik van chemische oplosmiddelen en industriële raffinage.
Extra vierge olijfolie produceren is een moeilijker proces dan de meeste mensen zich realiseren. Beginnend met de verzorging van bomen en het zorgvuldig oogsten en plukken van de verse olijven, tot het grondig volgen van elke afzonderlijke stap van het gehele productieproces.
Tijdens het mechanische extractieproces moet de temperatuur te allen tijde onder 24 graden Celcius worden gehouden. Maar zelfs nadat de olie is gebotteld, is het belangrijk dat deze uit de buurt van hitte en licht wordt gehouden.
De zuurgraad van echte EVOO kan niet hoger zijn dan 0,8% en hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit. Sommige extra vierge olijfolie kan een zuurgraad van slechts 0,1% hebben!
Extra vierge olijfolie blijft niet voor altijd 'extra vierge'. Zelfs in perfecte bewaarcondities zal de olie gedurende een periode van 2 jaar degraderen en zijn frisheid, zijn smaken en aroma's verliezen.