Over olijfolie
Olijfolie is een vloeibaar vet, verkregen uit het vruchtvlees en pitten van olijven. De hoogste kwaliteit olijfolie is 'extra vierge olijfolie' (EVOO) en is eigenlijk de eerste persing, die tijdens het mechanische proces, zonder verhitting, is verkregen.
Deze eerste persing heeft geen smaakverlies en is de beste kwaliteit die te verkrijgen is.
Olijfolie heeft een hoog gehalte aan Vitamine E en bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is zeer goed voor de gezondheid.
Hoe olijfolie wordt gemaakt
Allereerst worden de olijven geoogst als deze de perfecte rijping hebben (meestal in oktober). De traditionele manier om olijven te oogsten is om de boom te schudden of zijn takken met stokken te slaan om de olijven op de grond te laten vallen. Als er echter geen net wordt gebruikt om de olijven op te vangen voordat ze de grond raken, kan dit zorgen voor gekneusde olijven en dit levert een slechtere kwaliteit op. Het zorgvuldig plukken van de olijven is noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen.
Nadat de olijven zijn geplukt, gewassen en alle bladeren zijn verwijderd, is het tijd voor het persen. Hierbij worden de olijven gemalen en gekneed en er onstaat een olijfoliepasta en de eerste sappen komen vrij. Deze sappen zijn nog hartstikke bitter. Het mengsel wordt uiteindelijk gecentrifugeerd om het water te verwijderen.
Wat overblijft is olijfolie. Dit gebeurt allemaal binnen 24 uur.
Waarom kost goede olijfolie meer?
Extra vierge olijfolie is moeilijk te maken. Er wordt veel aandacht
besteed aan het verzamelen en plukken van verse, gezonde olijven en dat zorgt voor hogere kosten. Maar dat maakt het ook 100% natuurlijk en dus gezond. Olijfolie van mindere kwaliteit wordt gemaakt zonder dezelfde
zorg als het gaat om het plukken van de te persen olijven. Deze moeten worden verhit en chemisch worden behandeld om de slechte smaak van geoxideerde olijven te verwijderen. Maar goede extra vierge olijfolie is niet alleen gezond, maar is ook een enorme smaakmaker. Er zijn veel
verschillende soorten om uit te kiezen, elk heeft zijn eigen smaak en
aroma's. De voordelen voor de gezondheid en de sterke fruitige smaken
van extra vergine olijfolie zijn de reden waarom het veel waar voor zijn
geld biedt.
Extra vergine olijfolie (EVOO)
Extra vergine olijfolie is het vers geperste sap van de olijffruit. Het heeft sterke smaken en aroma's, het is veruit de gezondere bakolie en de enige die wordt gemaakt zonder het gebruik van chemische oplosmiddelen en industriële raffinage.
Extra vierge olijfolie produceren is een moeilijker proces dan de meeste mensen zich realiseren.
Beginnend met de verzorging van bomen en het zorgvuldig oogsten en plukken van de verse olijven, tot het grondig volgen van elke afzonderlijke stap van het gehele productieproces.Tijdens het mechanische extractieproces moet de temperatuur te allen tijde onder 24 graden Celcius worden gehouden. Maar zelfs nadat de olie is gebotteld, is het belangrijk dat deze uit de buurt van hitte en licht wordt gehouden.
De zuurgraad van echte EVOO kan niet hoger zijn dan 0,8% en hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit. Sommige extra vierge olijfolie kan een zuurgraad van slechts 0,1% hebben!Extra vierge olijfolie blijft niet voor altijd 'extra vierge'. Zelfs in perfecte bewaarcondities zal de olie gedurende een periode van 2 jaar degraderen en zijn frisheid, zijn smaken en aroma's verliezen.
Waarom olijfolie gebruiken in de keuken?
Hoogwaardige extra vierge olijfolie is fruitig, aangenaam bitter vanwege de frisheid van de olijven en scherp vanwege de overvloed aan voedingsstoffen. Net als wijn zijn er honderden variëteiten, elk met zijn eigen unieke smaak en karakter. Bovendien zijn er duizenden mogelijke mengsels (blends). Extra vergine olijfolie kan worden gebruikt om uw gerechten naar een heel ander niveau te tillen. Olijfolie kan worden gebruikt voor dagelijks koken, bakken, braden EN frituren. Olijfolie kan worden verhit tot 250 graden Celcius. Echter zullen er bij verhitting smaken verloren gaan en dat is zonde!
Gezondheidsvoordelen van olijfolie
Olijfolie is een belangrijk ingrediënt van het beroemde mediterrane dieet. Het is veel gezonder dan elke andere bakolie en gezonder dan andere vetten zoals boter. Dat geldt met name voor extra vergine olijfolie, de enige bakolie die 100% natuurlijk is en geen chemische verwerking ondergaat. Er zijn studies die suggereren dat olijfolieconsumptie kan helpen om beroertes, hartaandoeningen, Alzheimer, diabetes, osteoporose en zelfs kanker te voorkomen.